Du har säkert hört talas om konstgallerier utan att veta vad det egentligen är. Det är faktiskt inte jättekomplicerat, en konstgalleria är en plats där en konstnär ställer ut sina verk. Oftast så handlar det om målare och tavlor men det kan lika gärna handla om skulptörer och deras skulpturer, fotografer och deras foton eller något helt annat. Konst är så otroligt öppet för tolkning, i princip vad som helst kan klassas som konst på något sätt.

Museum har lokaler som oftast används som konstgallerier, kanske främst eftersom de faktiskt har erfarenhet av att visa upp alla möjliga typer av konstverk. Det finns dock andra ovanligare lokaler som också kan användas. Köpcenter, casinon och vanliga affärer har med gott resultat använts som konstgallerier av olika konstnärer med lite driv i sig. Genom att ställa ut sina verk i ovanliga ställen kan de nå ut till en publik som inte vanligtvis går till konstgallerier.

En man med hela världen som konstgallerier

En känd konstnär som använder hela världen som konstgallerier är Banksy, en graffitiartist, filmregissör och målare från England. En snabb googling på namnet kommer att snabbt få dig på fall, hans verk är både fantasifulla och tankeväckande, i vissa fall till och med kontroversiella. Banksy är känd för att med enkla medel få fram ett budskap, ofta genom humor, satir eller genom att helt enkelt skala av och visa sanningen bakom en händelse. Hans senaste stora verk är Dismaland, en absurd twist på den klassiska nöjesparken Disneyland. Istället för gulliga djur och älskade karaktärer från de tecknade filmerna hittar du läskiga karuseller, påhittade mordscener, skulpturer med galna motiv och en båt fylld till bristningsgränsen med flyktingar. Att Dismaland är tankeväckande är något av en underdrift. Den tillfälliga nöjesparken har sålt mängder med biljetter och det har skrivits om det i tusentals tidningar världen över.

Konstgallerier kan se ut på många olika sätt