Det finns gott om kända konstnärer i Sverige, både i nutid och från förr i tiden. Idag har vi konstnärer som Goldin+Senneby, Fia Bäckström, Karin Mamma Andersson och Klara Lidén. Tillsammans skapar de konst, både genom målningar och skulpturer men även genom tankeväckande installationer och till och med trolleritrick. Att svenska konstnärer är populära utomlands märks tydligt, men de har även ett stort hjärta. När stödprojektet ”Artists for refugees” drog igång märktes det att svenska konstnärer stödjer välgörenhet och de skänkte en mängd av sina verk för att kunna bidra. Målet var i början att dra in 100 000 kronor, men värderades efter ett tag upp till nästan en miljon kronor.

Dagens konstnärer vill helt enkelt förmedla ett budskap eller en känsla, och själva vägen dit är minst lika viktigt som att budskapet når fram också. Det för tankarna till en annan känd, för att inte säga ökänd, konstnär: Lars Vilks. Trots att han har rönt en hel del framgång med sina tidigare konstverk så var det inget jämfört med det genomslag han fick när gjorde Muhammed, en av islams profeter, till en så kallad ”rondellhund” i en teckning. Detta gav upphov till enorma reaktioner från islamistiska länder och dödshoten haglade mot Vilks. Till sitt försvar har Lars sagt att poängen med teckningen var att visa att vi, trots att vi är i en modern tidsålder, inte har någon riktig yttrandefrihet när de kommer till kritik mot religioner. Det är inte bara islam som har fått sig en känga av Lars, även religioner som Judendom har fått likadan satir.

Svenska konstnärer från förr

Om vi ser tillbaka i tiden har vi en hel del att glädjas åt. Våra svenska konstnärer har rönt framgång både inom landet och internationellt. En av de mest kända svenska konstnärerna är Anders Zorn. Han skapade en hel del vackra porträtt och landskapsmålningar, bland hans mest kända verk har vi ”En premiär”, en målning på ett barn som tar sina första kalla steg i vattnet tillsammans med sin moder. Zorn blev även stor i USA, där fick han måla porträtt på många av dåtidens största och mest inflytelserika personer, som exempelvis presidenter och företagsledare.

Konstnärer i Sverige finns det gott om