Det finns många olika sätt att måla på, både klassiska tillvägagångssätt och genom nya och moderna verktyg. Att måla är en av mänsklighetens äldsta sätt att förmedla konst och budskap på. De allra äldsta målningarna kommer från grottmänniskorna och dateras till kring 30 000 år sedan, långt innan vi lärde oss att skriva. Även de svenska hällristningarna räknas som målartekniker. Genom att knacka in konsten i sten kunde de berätta historier eller tacka gudomligheter.

Ett av de svåraste sätten att måla på sägs vara genom akvarell, även kallat för vattenfärg. Det som gör just akvarellmålning så svårt är att det inte finns så mycket utrymme för misstag. Det går inte att måla om på ett bra sätt utan att förstöra pappret eller få fel färg. Det gäller med andra ord att ha en plan, antingen genom en riktig ritning eller genom att i tankarna göra en mental ritning. En annan av dessa kända målartekniker är att måla med oljefärger. Denna målarteknik bemästrades bland annat av legender som Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Johannes Vermeer och Vincent van Gogh men även den svenska konstnären Anders Zorn. När en oljemålning är färdig måste den torka, något som kan ta upp emot ett helt år.

Moderna målartekniker med dagens verktyg

Det finns även andra typer av målartekniker idag som inte är baserade på akvarell- och oljefärger. Ett exempel på dessa målartekniker är graffitikonstnärernas arbetssätt. Här handlar det om att spreja fram sina konstverk. Förutom Banksy så finns det konstnärer som Pichi&Avo och Elmac vars gatumålningar mer liknar de forna mästarnas verk. I och med att datorerna har blivit snabbare och bättre så har även användandet av dessa maskiner för att skapa konst ökat. Program som illustrator och Photoshop ger moderna konstnärer möjlighet att skapa fantastiska verk med knivskarpa detaljer och fantastiska färger. Dessa målartekniker är mer förlåtande eftersom det går att göra om och förändra hur många gånger som helst. Dock kräver de ett lika stort artistiskt sinne och en teknisk kompetens av programmen, precis som alla andra typer av målare och konstnärer.

Målartekniker finns som till exempel vattenfärg